Závin z taženého těsta
Suroviny
200 g hladké mouky
špetka soli
60 g tuku
100 ml horké vody
1 lžičku vinného octa nebo citronové šťávy
50 g mouky na vyválení
Náplň:
strouhaný perník nebo sušené pšeničné klíčky
800 g vykrájených jablek
skořicový cukr
100 g rozinek
(100 g nahrubo nakrájených ořechů)
Postup
Mouku prosijeme na vál se solí. Tuk rozehřejeme a 2 lžíce přidáme do vody s octem nebo s citronovou šťávou, přilijeme k mouce a zpracujeme tužší těsto (podle potřeby ještě přidáme mouku). Potom těsto vytloukáme, až je hladké a nechytá se válu. Vložíme je do mikrotenového sáčku a necháme je nad párou nahřát. Potom těsto rozválíme a na moukou vysypané utěrce je rukama natahujeme, až je skoro průhledné. Pokapeme je zbylým rozehřátým tukem, posypeme perníkem nebo klíčky (nebo strouhankou), poklademe na plátky pokrájenými jablky, posypeme rovnoměrně cukrem, rozinkami (ořechy) a skořicí. Těsto pomocí utěrky stáčíme a zároveň kropíme tukem. Hotový závin přeneseme pomocí utěrky na plech, potřeme jej tukem, vložíme do trouby vyhřáté na 210 stupňů a upečeme. Hotový závin ještě jednou potřeme tukem a ještě teplý ho pocukrujeme a nakrájíme.
Varianta s makovou náplní:
200 g umletého máku
50 ml mléka
80 g rozehřátého tuku
pískový cukr podle chuti
1 lžíce mletého koření (skořice, hřebíček, badyán)
500 g vykrájených jablek
nastrouhaný perník nebo pšeničné klíčky
rozinky
skořicový cukr
Při přípravě těsta postupujeme stejně. Umletý mák přelijeme horkým mlékem, přidáme dvě lžíce rozehřátého tuku, cukr a koření a promícháme. Těsto vyválíme na utěrce, posypeme perníkem nebo klíčky (nebo strouhankou), potřeme makovou náplní, posypeme nastrouhanými jablky, propláchnutými rozinkami a skořicovým cukrem. Závin svineme za stálého kropení těsta tukem, za pomoci utěrky přeneseme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů.
Varianta ořechová
250 g nastrouhaných ořechů
200 ml mléka
200 g piškotových drobečků
Ořechy prolijeme horkým mlékem, promícháme s drobečky a ochutíme skořicovým cukrem a dosladíme pískovým cukrem. Jinak postupujeme stejně jako v předcházejícím popisu.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1 840x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Závin z taženého těsta
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!