České buchty
Suroviny
500 g hladké mouky
70 g cukru
1 vanilkový cukr
70 g tuku
citronová kůra
sůl
1 žloutek
20 g droždí
250 ml mléka
Postup
Odvážíme si hladkou mouku a necháme ji chvíli připravenou na míse v teplé místnosti. Mléko ohřejeme tak, aby bylo pouze vlahé, dáme do něj trochu cukru (asi půl kávové lžičky) a rozdrobíme kvasnice. Tuk (například Heru) necháme rozpustit a trochu zchladnout. K mouce přidáme cukr, vanilkový cukr a žloutek. Jakmile kvasnice vykynou, přilijeme mléko s kvasnicemi do připravených surovin. Také přidáme vlahý rozpuštěný tuk. Malinko posolíme a můžeme přidat i strouhanou citronovou kůru. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které se nechytá mísy. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout až zdvojnásobí svůj objem. Ve středně teplé místnosti to trvá asi dvě hodiny.
Vykynuté těsto vyklopíme z mísy na pomoučený vál a rozdělíme ho na 24 stejně velkých kousků (tj. nejdříve na 4 kusy, každý z nich potom na tři kusy a nakonec každý z nich na dva kusy). Každý kousek těsta zakulatíme a ještě prázdný ho necháme na vále znovu trochu vykynout. Netrvá to však dlouho, než vytvoříme poslední prázdnou buchtičku, můžeme začít již s plněním té, kterou jsme dávali kynout jako první. Plníme povidly, zavařeninou, tvarohovou nebo makovou nádivkou. Z prázdné vykynuté buchty uděláme placku, lžičkou na ni dáme trochu náplně, okraje pevně spojíme a v dlaních vytvoříme kulatý bochánek, který opět vrátíme na vál. Takto pokračujeme až máme hotových všech 24 buchet. V troubě si na pekáči, ve kterém budeme péci buchty, rozpustíme asi 2 lžíce tuku (např. Heru). Pekáč po rozpuštění tuku z trouby vyndáme, dáme si jej blízko válu a klademe do něj jednu buchtu za druhou. Každou potřeme pomocí mašlovačky rozpuštěným tukem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě (asi 200 stupňů, ne více). Buchty při pečení ještě vykynou a vyplní případné mezery mezi sebou. Jakmile jsou upečené dozlatova, vyndáme je z trouby. Nejlepší jsou ještě vlahé, ale nejezte jich moc najednou!
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 2 046x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu České buchty
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!