Francouzské brambory
Suroviny
1 kg brambor
300 g uzeného masa
200 g tvrdého sýra
1 menší pórek
2 vejce
250 ml mléka
sůl
trochu másla na vytření zapékací misky
(hrášek)
Postup
Brambory uvaříme ve slupce - předtím je dobře omyjeme, nejlépe za pomoci kartáčku. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky (resp. použijeme protlačovací sítko, s pomocí kterého lehce a rychle hranolky vytvoříme. Uzené maso mohou být např. zbytky uzeného od pečení, nebo vařené uzené koleno. V nouzi lze nahradit i uzeninou. Maso pokrájíme na kousky. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Chceme-li přidat hrášek, lze vzít sterilovaný (asi 2 lžíce) nebo zmražený (množství stejné, jen asi 2 minuty povaříme ve vodě). Vytřeme si máslem zapékací misku, na dno poklademe vrstvu nakrájených brambor, potom vrstvu uzeného masa, posypeme nakrájeným pórkem, hráškem a navrch dáme opět vrstvu brambor. Mírně rukou stlačíme. V mléce si rozmícháme dvě celá vejce se špetkou soli a nalejeme rovnoměrně na brambory do zapékací misky. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi na 220 stupňů. Nemusí se péct dlouho, stačí asi 10 až 15 minut. Mezitím si nastrouháme tvrdý sýr na hrubém struhadle. Asi pět minut před koncem pečení zapékací misku vytáhneme z trouby a posypeme povrch pokrmu nastrouhaným sýrem. Necháme ještě chvíli zapéct. Podáváme většinou jako samostatný pokrm, vhodným doplňkem je zeleninový salát.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1 908x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Francouzské brambory
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!