Čočková po našem
Suroviny
150 až 250 g čočky
sůl
pepř
majoránka
cibule
1 pórek
2 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
100 g uzeniny
zelená nať na posypání
Postup
Pokud to stihneme, dáme čočku předem namočit, protože se tím zkrátí se tím doba varu. Čočku propláchneme a zalijeme studenou vodu a necháme namočenou třeba i přes noc. Stačí ale i doba dvou hodin. Potom dáme vodu s čočkou vařit, přidáme pepř, majoránku, nakrájenou cibuli. Když je čočka měkká (a použili jsme varintu s 250 g čočky), potom dáme část čočky s vodou do mixeru, čočku rozmixujeme a vrátíme do polévky. Nahradíme tak část jíšky - polévka bude dietnější a zdravější a na chuti jí to neubere. Potom do polévky nakrájíme na kolečka pórek, přidáme část zelené natě (např. petrželovou nať nebo libeček) a tomto okamžiku polévku osolíme a případně dokořeníme (lze použít i vegetu).. Necháme ještě chvíli vařit. Zatím si z másla a mouky připravíme zlatou jíšku, tu rozmícháme v trošce vody a zavaříme do polévky. Pokud jsme polévku zahustili rozmixovanou čočkou, lze dát jíšky méně, nebo ji dokonce vynechat. Na pánvi na malém množství oleje opečeme nakrájenou uzeninu a přidáme do polévky (lze samozřejmě také vynechat). Na závěr posypeme polévku nasekanou zelenou petrželkou nebo jinou zelenou natí. Podáváme-li polévku jako samostatný chod (nebo pro velké jedlíky), můžeme k ní nabídnout i chléb.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 1 986x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Čočková po našem
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!