Halušky se zelím a špekem
Suroviny
750 g brambor
150 g hrubé mouky
150 g hladké mouky
sůl
vejce
200 g slaniny pokud nedržíte dietu)nebo 400 g brynzy
Postup
K nahrubo strouhaným bramborám přidáme všechno ostatní. Těsto by se mělo oddělovat od mísy. Je-li řidší, zahustíme hrubou moukou, příliš husté ředíme mlékem.
Velký hrnec dost slané vody přivedeme k varu. Lžičkou namočenou ve vodě (aby se to nelepilo) vykrajujeme menší elipsoidy a házíme dovnitř. Vaříme tak 5 min a pak jednu elipsoidu ochutnáme. Mělo by to být k jídlu.
Slaninu (nebo špek) nakrájíme na kostičky a na nevelkém plameni necháme pomalu rozškvařit.
ZELÍ (pro nekuchaře): Na sádle zpěníme cibuli. Přidáme zelí (čerstvé - pokrájené na nudličky, nebo sterilované), podlijeme, přidáme kmín a dusíme. Podle mě by oboje mělo být tak po 15 minutách OK, ale radši ochutnáme, jestli se zelí mezi zuby dobře rozpadne. Pokud ano, dochutíme SOCem (Sůl, Ocet, Cukr) - přidáváme od všeho trošku a stále ochutnáváme (cukru je většinou pořeba nejmíň). Fajnšmekr může zahustit zásmažkou - moukou rozmíchávanou na ohni v rozpuštěném tuku (nejlepší, nejdražší a nejnezdravější je samozřejmě máslo), ale není to nutné (oil, sádlo, ztužený tuk).
Na talíř servírujeme halušky vybrané z hrnce cedníkem a řádně okapané, polijeme zelím a navrch posypeme slaninou i s vyškvařeným omastkem (slovakofilové a ti, co drží dietu, jistě použijí brynzu).
Já k tomu podávám pivo (i dvě) a pokud si dáváte halušky
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 2 181x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Halušky se zelím a špekem
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!