Chlupaté knedlíky se zelím
Suroviny
Na knedlíky:
700 g brambor
260 g hrubé mouky
1 vejce
1 rovná lžíce soli
trochu mletého pepře
Ke knedlíkům:
500 g kysaného zelí
200 g uzeného masa
2 cibule
2 lžíce sádla
Postup
Brambory oloupeme a jemně nastrouháme. Přidáme mouku, sůl, pepř a vejce. Do velkého hrnce si dáme vařit vodu s jednou lžící soli. Jakmile se voda vaří, začneme rychle vykrajovat lžící z těsta noky a vkládat je do vody. Abychom získali noky stejné velikosti, postupujeme tak, že lžíci nabereme těsto a urovnáme jej na lžíci tím, že lžící "opřeme" těstem o stěnu mísy. Snažíme se noky tvořit a vhazovat do vody poměrně rychle, protože stejně velké noky by se měly vařit zhruba stejnou dobu. Ještě než se voda začne znovu vařit, odloupneme lehce vařečkou knedlíky ode dna. Doba varu je zhruba 5 minut - záleží na velikosti knedlíků. Pokud se nám zdá, že se knedlíky rozvářejí, nepanikaříme. Zpravidla tomu tak není, jen při vaření knedlíků se uvolňuje trochu bramborového těsta do vody a voda zbělí. Pokud si nejsme jisti a vaříme tyto knedlíky poprvé, vyplatí se uvařit nejdříve jeden knedlík na zkoušku a v případě, že se rozvaří, přidat do připraveného těsta ještě trochu hrubé mouky. Knedlíky se z vody snažíme vyndat také rychle - nejlépe drátěnnou naběračkou. Ideálním doplňkem k těmto knedlíkům je vařené kysané zelí a opečené kousky uzeného masa. Ozdobíme osmaženými kolečky cibule.
Kysané zelí vaříme pod pokličkou asi ve 300 ml vody, osolíme, pokmínujeme. Zbytek vody slijeme, k zelí přidáme trochu cukru a lžíci syrového sádla. Zamícháme, necháme pár minut pod pokličkou odstát a můžeme jím posypat horké chlupaté knedlíky. Uzené maso opečeme na lžíci sádla, rovněž tak na kolečka nebo půlkolečka nakrájenou cibuli a obojím posypeme knedlíky se zelím. Pak už jen chybí sklenice piva.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 2 446x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Chlupaté knedlíky se zelím
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!