Špagety s mletým masem (pro začátečníky)
Suroviny
1 balíček špaget
400 g mletého masa
4 rajčata
2 lžíce rajčatového protlaku
oregano
sůl
pepř
olej
100 g tvrdého sýra
1 cibule
2 stroužky česneku
1 feferonka
Postup
Jde o jednoduchý a rychlý recept na úpravu špaget - u nás se mu říká Večeře pozdě příchozí kuchařky. A je to opravdu tak. Pokud se vracím pozdě z práce, vím, že když cestou koupím mleté maso, rajčata, sýr a špagety, stihnu večeři během půl hodiny. Chce to však trochu praxe a dobrou organizaci celého postupu...
Nejdříve dáme vařit osolenou vodu na špagety. Do velkého kastrolu či hrnce a nejméně jednu rovnou lžíci soli. Potom oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky, opláchneme rajčata a nakrájíme na dílky, nastrouháme si tvrdý sýr a připravíme si případně další suroviny na doplnění a ozdobu špaget (list zeleného salátu, nakrájenou salátovou okurku apod.). V této chvíli se většinou již vaří voda na špagety - vhodíme do ní potřebné množství špaget (pro čtyři osoby celý balíček), lehce zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu a než se znovu začne voda vařit, přikryjeme pokličkou. Na pánvi si rozpálíme olej, dáme na něj osmahnout cibuli a česnek, přidáme maso a mícháme. Maso se rozpadne na menší hrudky a zhnědne. Osolíme a opepříme, přidáme nakrájená rajčata (lze nahradit protlakem), rajčatový protlak, nakrájenou feferonku (lze vynechat), posypeme oreganem (ideální je mít čestvé oregano čili dobromysl, ale většinou dost nereálné). Jakmile se voda se špagetami vaří, poodkryjeme pokličku, ztlumíme var a nařídíme si minutku na čas určený v návodu na obalu. Pánev s masovou směsí odstavíme a připravíme se na slévání vody ze špaget (mimochodem mně se nejlépe osvědčily bezvaječné špagety Magi). Používáme specielní velké síto z umělé hmoty na špagety, které si postavíme do prázdného dřezu na nádobí a obsah hrnce se špagetami do něj prostě vylejeme. Ve stejném sítě lze špagety i propláchnout - pokud je však budete podávat hned, není proplachování studenou vodou nutné. A potom již podáváme. Na talíř navršíme věnec špaget, přidáme masovou směs, posypeme strouhaným sýrem a případně ozdobíme - zde se fantazii meze nekladou.
Další varianty úpravy:
pokud nemáte feferonku, lze ji vynechat
k ozdobení špaget i k dochucení lze použít zelenou část pórku, nakrájenou na kolečka
máte-li po ruce čerstvé (jedlé!) houby, lze je očistit, nakrájet a přimíchat do masa ke konci jeho úpravy
také papriky lze zapojit do přípravy špaget - buď v konečné fázi přípravy masové směsi přidáme paprikový lusk pokrájený na proužky, nebo jej zase použijeme jako ozdobu.
vděčná jako zelená ozdoba je i nať z sibiřské cibule
vhodnou přílohou ke špagetám je salát - na našem obrázku je to zelný salát (najdete jej v kategorii Saláty jako Zelný salát I)
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 4 674x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Špagety s mletým masem (pro začátečníky)
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!