Žemlovka s jablky
Suroviny
300 g housek
600 ml mléka
500 g jablek
200 g polotučného tvarohu
60 g cukru
60 g másla
40 g rozinek
60 g oříšků
skořice
strouhanka
1 vejce
Postup
Housky nebo rohlíky (lze použít i pečivo den či dva staré) si nakrájíme na plátky a mírně navlhčíme mlékem. Jablka si oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na tenké plátky Zapékací misku si vymažeme silně máslem a vysypeme strouhankou. Na dno poklademe plátky housek a na to vrstvu nakrájených jablek, která posypeme cukrem, skořicí, rozinkami a kousky tvarohu. Vrstvy v pravidelném sledu opakujeme, končíme vrstvou navlhčených housek. Povrch pokapeme ještě rozpuštěným máslem a zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali jedno vejce. Pečeme v mírnější troubě asi 45 minut, občas poléváme zbylým mlékem s vajíčkem. Podáváme posypané moučkovým cukrem. Jako vhodný doplněk mohu doporučit sklenici studeného mléka.
Varianty:
Nepřátelé tvarohu jej mohou s klidným svědomím vynechat. Žemlovka má potom jinou, více jablečnou chuť. Pokud máte zbylé bílky, lze ušlehat sníh, zamíchat do něj trochu moučkového cukru a ke konci pečení jej rozetřít na žemlovku a nechat v hodně horké troubě asi 2 minuty zrůžovět.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 2 275x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Žemlovka s jablky
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!