Kynuté knedlíky s různými náplněmi
Suroviny
600 g hrubé mouky
20 g droždí
sůl
3/8 litru mléka
2 žloutky
10 g Ramy
švestková povidla
tvaroh na posypání
cukr na posypání
Postup
Těsto na kynuté knedlíky připravujeme obdobně jako ostatní kynutá kvasnicová těsta. S přípravou musíme začít zhruba o dvě hodiny dříve, než plánujeme dokončení jídla. Nejdříve si odvážíme hrubou mouku a necháme ji stát v teple. Ohřejeme si mléko na teplotu lidského těla, dáme do něj půl lžičky cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme v teple kynout. Do mouky zatím přidáme žloutky. sůl a 10 g rozměklé Ramy. Přilijeme vykynutý kvásek a vymícháme hladké těsto. Ponecháme je kynout pod utěrkou až zkruba zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto dále zpracováváme na pomoučeném vále. Odkrajujeme z něj lžící kousky těsta a tvarujeme je dlaněmi do pravidelných kuliček. Každou z nich, ještě prázdnou, položíme na vál a během přípravy dalších kuliček ty předcházející znovu pomalu kynou. Jakmile spotřebujeme všechno těsto, začneme znovu od prvních vytvořených bochánků a plníme je náplní. Náplň pečlivě uzavřeme, knedlík lehce dotvarujeme a opět položíme na vál. Do velkého kastrolu si dáme vařit osolenou vodu a počítáme, že výše uvedené množství knedlíků budeme vařit nadvakrát. Než se voda začne vařit, dokončíme plnění ostatních knedlíků. První polovinu knedlíků vhodíme do vařící vody, vařečkou oddělíme ode dna a přiklopíme pokličkou, než se voda znovu uvede do varu. Od doby varu vaříme knedlíky 5 až 8 minut pod poodkrytou pokličkou. Doba varu je závislá na jejich velikosti. Nejsme-li si příliš jisti, vylovíme drátěnnou naběračkou jeden knedlík, rozřízneme ostrým nožem a na řezu si ověříme si, zda je uvařený. Knedlíky vyndaváme drátěnnou naběračkou rychle za sebou, pokládáme je na připravené talíře a ihned propíchneme každý knedlík alespoň jednou vidličkou. Jen tak zůstanou knedlíky krásně nadýchané. Podáváme je posypané moučkový cukrem a strouhaným tvarohem a polité rozpuštěným máslem. Někde je zvykem sypat knedlíky cukrem se skořicí, viděla jsem i knedlíky ozdobené kopečkem šlehačky místo tvarohu.
Různé obměny náplně knedlíků:
švestková povidla (nejznámější náplň, ale dnes poměrně drahá)
jakákoliv jiná povidla (jablečná, hrušková)
borůvky (lze použít i mražené, při plnění knedlíku se přidává do každého i malinko cukru)
rybíz (lze použít i mražený, ale cukru se dovnitř přidává trochu více)
meruňky (já používám dvě poloviny vyloupaných meruněk a místo pecky dávám také trochu cukru)
višně (také lze použít mražené, ale nutno přisladit)
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 2 865x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Kynuté knedlíky s různými náplněmi
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!