Houskový knedlík (pro začátečníky)
Suroviny
500 g hrubé mouky
1 žloutek
20 g kvasnic
250 ml mléka
1/2 kostky cukru
sůl
1 a 1/2 staršího rohlíku
Postup
Úplně nejsnazší řešení je, koupit hotový houskový knedlík. Na trhu je už dost velký výběr, a tak si vybereme ten, který nám bude nejvíce chutnat. Je to trochu kacířské prohlášení, ale sama to někdy dělávám. Pokud se však přesto chcete pokusit o vlastní houskový knedlík, potom můžete využít následující návod..
Nejdříve si odvážíme hrubou mouku a necháme ji chvíli stát v míse teplé místnosti. Mléko si zahřejeme asi na teplotu lidského těla, přidáme do něj půl kostky cukru, nadrobíme kvasnice a necháme vzejít. Jakmile kvasnice vyplavou na povrch a zvětší svůj objem, můžeme mléko s kvasnicemi přidat do těsta. Kromě toho přidáme ještě jeden žloutek a trochu osolíme. Těsto vypracujeme vařečkou až je hladké a nechytá se mísy. Potom jej lehounce pomoučíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teplé místnosti kynout. Kyne zhruba asi dvě hodiny a za tu dobu zvětší svůj objem asi dvakrát. Mezitím se věnujeme jiným činnostem. Jakmile je těsto vykynuté, nakrájíme si na malé kostičky starší rohlík nebo žemli a zapracujeme je na válu rukama do těsta. Kousky rohlíku by měly být rovnoměrně rozložené uvnitř těsta (neměly by zůstávat na povrchu). Hotové těsto rozdělíme na dvě části a z každé části vytvoříme knedlík. Oba knedlíky přikryjeme utěrkou a necháme je ještě chvíli kynout . Do velkého kastrolu si dáme vařit dostatek vody s jednou lžící soli, jakmile je voda v prudkém varu, vložíme do ní oba knedlíky a přikryjeme pokličkou. Po chvíli, když se voda s knedlíky začíná znovu vařit. odtáhneme trochu pokličku a ztlumíme příkon tepla. Knedlíky by neměly být přilepené na dno kastrolu, pokud jsou, oddělíme je opatrně vařečkou, aby vyplavaly nahoru. Natáhneme si minutku na 20 minut a zhruba po každých pěti minutách knedlíky ve vodě vařečkou obracíme, aby se provařily rovnoměrně. Připravíme si vál či prkénko, na kterém budeme knedlíky po uvaření krájet a kus pevné bílé nitě. Zhruba po dvaceti minutách jeden knedlík vytáhneme - nemáme-li speciální naběračku na knedlíky, potom vytahujeme knedlík z horké vody za pomoci vařečky a staršího talířku. Knedlík dáme na prkénko a ihned pomocí zkřížené nitě rozkrojíme. Pokud je uvařený i uprostřed, vyjmeme také druhý knedlík a také hned rozkrojíme na polovičku. Jinak vrátíme knedlík ještě do vařící vody a dovaříme. Knedlíky krájíme na plátky - opět nití nebo na kráječi knedlíků. Podáváme je jako přílohu k typickým českým omáčkám (svíčkové, rajské, gulášům, ale i k vepřové se zelím). Zbytky knedlíků lze využít např. na knedlíky s vajíčky.
Nejčastější zrady při přípravě knedlíků:
Špatně vykynuté kvasnice - výsledný knedlík je sražený.
Knedlík se při vaření rozšklíbne - špatně vytvořený knedlík, nakrájená žemle nebyla dobře zapracována do těsta.
Rozvařený knedlík - příliš dlouhá doba varu (max 30 minut).
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 2 518x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Houskový knedlík (pro začátečníky)
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!