Zmrzlé koláčky
Suroviny
1 hrníček hladké mouky
1 hrníček hrubé mouky
30 g kvasnic
1 vrchovatá lžíce cukru krupice
200 g másla
2 vejce
6 lžic mléka
špetka soli
moučkový cukr na obalení
Pozor!
Nejsou zahrnuty suroviny na nádivku a na žmolenku!
Postup
Hrneček na odměření mouky používáme zhruba čtvrtlitrový. Máslo si rozkrájíme na kousky, přidáme cukr, špetku soli, dvě celá vejce a rozdrolíme kvasnice přímo do těsta. Nenecháváme kynout, rukama vypracujeme hned těsto. Rozválíme jej na válu na sílu asi 4 mm a rozkrájíme na čtverce o velikosti 5 x 5 cm. Plníme lžičkou nádivky (povidla, zavařenina, tvarohová nádivka, maková nádivka, rozpečená jablka, oříšky apod.). Rohy čtverců těsta zvedneme a pevně spojíme. Spoj zakryjeme hrudkou žmolenky. Připravené koláčky dáváme na vymaštěný plech trochu dále od sebe, protože je třeba počítat s tím,že se při pečení dost zvětší. Pečeme poměrně rychle ve středně vytopené troubě. Při pečení odháníme z kuchyně mlsné strávníky - koláče totiž nádherně voní a lákají do kuchyně všechny živí bytosti z okolí. Jakmile začínají okraje koláčů červenat, ukončíme pečení a ještě horké koláče obalujeme v moučkovém cukru.
Praktické upozornění:
Jedna dávka je pro čtyřčlennou rodinu obvykle velmi málo - spíše jen na ochutnání. Nejlépe chutnají úplně čerstvé, ještě vlahé, ale ty následky!
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Online kuchařka,
Zobrazeno 2 544x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Komentáře receptu Zmrzlé koláčky
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!