Kořeněná vepřová pečínka
Suroviny
1 kg vepřové kýty s kůží
1 lžíce hřebíčku
6 cibulí
1 svazek tymiánu
2 snítky rozmarýnu
150 g vypeckovaných sušených švestek
600 ml suchého jablečného vína
4 jablka
2 lžíce másla
2 lžíce šípkové nebo meruňkové marmelády
2-3 lžíce jíšky (může být instantní)
sůl, pepř
Postup
Maso omyjeme, osušíme a kůži nařežeme do mřížky. Potřeme solí a pepřem. Kůži prošpikujeme hřebíčky. Maso vložíme do pekáčku, mírně podlijeme a pečeme v předehřáté troubě asi 2 hodiny. Cibule oloupeme a nakrájíme na kousky. Bylinky opereme a vytřepeme z nich vodu. Po hodině pečení přidáme k masu cibuli a asi 10 minut restujeme. Pak přidáme tymián, rozmarýn a švestky, přilijeme víno a vše dusíme dalších 50 minut. Jablka omyjeme, případně i oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kousky. Máslo rozehřejeme na pánvi, přimícháme marmeládu a jablka v ní dusíme 5 minut za stálého míchání. Upečené maso vyjmeme z pekáče a necháme stát v teple asi 10-15 minut. Z omáčky vyjmeme švestky a přidáme je k jablkům. Výpek přecedíme, zahustíme jíškou a necháme ho přejít varem. Podle chuti osolíme a opepříme. Pečínku nakrájíme na plátky a na tácu upravíme se švestkami a jablky, ozdobíme rozmarýnem. Omáčku podáváme zvlášť.
Podáváme s knedlíky.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Zdena,
Zobrazeno 4 123x
Komentáře receptu Kořeněná vepřová pečínka
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!