Křupavá krůta

Suroviny

1 krůta (asi 3 kg)
2 jablka
3 cibule
5 lžic másla
200 g brusinek
150 ml šťávy z brusinek
1 lžička nasekané šalvěje
3 lžíce medu
svazek bylinek do polévky
1 l drůbežího vývaru (může být instant)
4 lžíce zakysané smetany
sůl, pepř

recept nemá fotografii

Postup

Krůtu omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na hranolky. Cibule oloupeme, 2 nakrájíme nadrobno a třetí na kolečka. Kolečka cibule a jablka podusíme na 2 lžících másla. Přidáme polovinu brusinek, šalvěj, med, vše promícháme a směsí (neboli nádivkou) naplníme krůtu. Bylinky do polévky opereme a nasekáme. Troubu předehřejeme na 220°C. Na rozehřátém másle krátce orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, nasypeme ji do pekáče, položíme na ni krůtu a vložíme do trouby. Po 15 minutách snížíme teplotu na 180°C a pečeme ještě zhruba další 3 hodiny. Po první hodině přidáme zbylé brusinky. Během pečení krůtu průběžně přeléváme výpekem a podléváme vývarem. Když je krůta upečená (poznáme podle toho, že se maso snadno odděluje od kostí), vyjmeme ji a naporcujeme. Do vypečené šťávy lehce vmícháme zakysanou smetanu a brusinkovou šťávu a krátce prohřejeme.
Krůtu servírujeme s nádivkou, přeléváme výpekem, jako přílohu podáváme vařené brambory a čerstvou zeleninu.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 10 053x

Hodnocení receptu: Počet hodnotících uživatelů 5,80 (počet: 5) 5,80 5 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Křupavá krůta

Zdena: čtvrtek 28. července 2016
Opraveno.
Jmenuji se take Zdena: středa 25. listopadu 2015
Recept me zaujal ale kdyz jsem ho chtela zkusit, zjistila jsme ze nevim na co tak je 150 ml brusin. stavy. V popisu se nevyskytuje pouziti.
anonym: čtvrtek 31. prosince 2009
Tady někdo neumí číst - v komentářích je jasně připsáno, že informace o nádivce jsou v receptu v 5. větě. Tudíž reakci na tyto stránky nechápu, nikdo Vás nenutí na ně chodit ...
anonym: čtvrtek 31. prosince 2009
A ta nádivka? Asi jste ji zapomněli napsat, což není dost dobré pro tyto stránky.
anonym: pátek 21. března 2008
Zmiňujeme - je to ta jablková směs, kterou plníme krůtu (viz 5. věta).
anonym: pátek 21. března 2008
Zajímalo by mě s jakou nádivkou se křupavá krůta podává? Nevídím zde, že byste to zmiňovali.

Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist