Křupavá krůta
Suroviny
1 krůta (asi 3 kg)
2 jablka
3 cibule
5 lžic másla
200 g brusinek
150 ml šťávy z brusinek
1 lžička nasekané šalvěje
3 lžíce medu
svazek bylinek do polévky
1 l drůbežího vývaru (může být instant)
4 lžíce zakysané smetany
sůl, pepř
Postup
Krůtu omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na hranolky. Cibule oloupeme, 2 nakrájíme nadrobno a třetí na kolečka. Kolečka cibule a jablka podusíme na 2 lžících másla. Přidáme polovinu brusinek, šalvěj, med, vše promícháme a směsí (neboli nádivkou) naplníme krůtu. Bylinky do polévky opereme a nasekáme. Troubu předehřejeme na 220°C. Na rozehřátém másle krátce orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, nasypeme ji do pekáče, položíme na ni krůtu a vložíme do trouby. Po 15 minutách snížíme teplotu na 180°C a pečeme ještě zhruba další 3 hodiny. Po první hodině přidáme zbylé brusinky. Během pečení krůtu průběžně přeléváme výpekem a podléváme vývarem. Když je krůta upečená (poznáme podle toho, že se maso snadno odděluje od kostí), vyjmeme ji a naporcujeme. Do vypečené šťávy lehce vmícháme zakysanou smetanu a brusinkovou šťávu a krátce prohřejeme.
Krůtu servírujeme s nádivkou, přeléváme výpekem, jako přílohu podáváme vařené brambory a čerstvou zeleninu.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Zdena,
Zobrazeno 10 053x
Komentáře receptu Křupavá krůta
Zdena: | čtvrtek 28. července 2016 |
Opraveno. | |
Jmenuji se take Zdena: | středa 25. listopadu 2015 |
Recept me zaujal ale kdyz jsem ho chtela zkusit, zjistila jsme ze nevim na co tak je 150 ml brusin. stavy. V popisu se nevyskytuje pouziti. | |
anonym: | čtvrtek 31. prosince 2009 |
Tady někdo neumí číst - v komentářích je jasně připsáno, že informace o nádivce jsou v receptu v 5. větě. Tudíž reakci na tyto stránky nechápu, nikdo Vás nenutí na ně chodit ... | |
anonym: | čtvrtek 31. prosince 2009 |
A ta nádivka? Asi jste ji zapomněli napsat, což není dost dobré pro tyto stránky. |
|
anonym: | pátek 21. března 2008 |
Zmiňujeme - je to ta jablková směs, kterou plníme krůtu (viz 5. věta). | |
anonym: | pátek 21. března 2008 |
Zajímalo by mě s jakou nádivkou se křupavá krůta podává? Nevídím zde, že byste to zmiňovali. |
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!