Husa s jablečnou nádivkou
Suroviny
1 husa (2-2,5 kg)
250 g jablek
8 krajíců toastového chleba
250 g cibule
30 g másla
2 vejce
125 ml mléka
¼ lžičky majoránky
1 svazek petrželky
sůl, pepř
500 ml červeného vína
2-3 lžíce jablečného pyré
3-4 lžíce hotové jíšky
Postup
Jablka omyjeme, osušíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kostičky. Na kostičky nakrájíme i toastový chléb. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky, opečeme ji asi 2 minuty v pánvi na rozehřátém másle. Pak ji vyjmeme a na zbylém tuku opečeme chléb. Troubu předehřejeme na 180.C (horkovzdušnou na 160.C). Petrželku nasekáme nadrobno a přidáme ke chlebu. Zalijeme vejcem rozšlehaném v mléce a máčíme asi 10 minut. Vmícháme jablka a cibuli. Osolíme a okořeníme. Husu omyjeme, osušíme, osolíme, naplníme nádivkou a sešijeme nebo uzavřeme jehlami. Vložíme ji do pekáče, podlijeme 250 ml horké vody a pečeme asi hodinu. Pak ji opatrně obrátíme a pečeme další 2 hodiny. Během pečení ji podléváme vínem a přeléváme výpekem. Když je husa propečená, vyjmeme ji z pekáče, že šťávy sebereme tuk a výpek propasírujeme. Přidáme 2-3 lžíce jablečného pyré, zahustíme hotovou jíškou a krátce prohřejeme. Husu naporcujeme.
Podáváme s nádivkou, posypanou čerstvou, najemno nasekanou petrželkou a přeléváme omáčkou. Můžeme servírovat se zeleninovým salátem a plněnými pečenými jablky.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Zdena,
Zobrazeno 3 997x
Komentáře receptu Husa s jablečnou nádivkou
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!