Srnčí kýta pečená II
Suroviny
srnčí kýta
sůl
tlučený jalovec
100 g slaniny
máslo
1 cibule
kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
10 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
špetka tymiánu
hovězí vývar (masox)
6 lžic červeného kyselého vína
trocha hrubé mouky na zahuštění
pár kapek citrónové šťávy
½ lžičky citrónové kůry
Postup
Kýtu zbavíme kostí, potřeme solí a jalovcem a vložíme do nádoby, dobře zatížíme a necháme asi 14 dní odležet v chladnu. Každý druhý den ji obrátíme. Před pečením ji důkladně otřeme čistou utěrkou, abychom ji zbavili jalovce. Slaninu nakrájíme na nudličky a kýtou ji protáhneme. Na pánev dáme máslo, vložíme kýtu a přidáme oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli, očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, pepř, nové koření, bobkový list a tymián. Dusíme pod pokličkou na mírném ohni. Vývar smícháme s vínem a mírně jím kýtu podléváme (aby se nepřipálila). Mezi dušením kýtu několikrát obrátíme. Když změkne, potřeme ji máslem a necháme ji v horké troubě po obou stranách zčervenat. Pečeni pak vyndáme a pokud je málo výpeku, dolijeme ho vývarem. Výpek propasírujeme přes síto. Trochu ho dáme do šálku vychladnout, pak v něm rozmícháme mouku a zahustíme jím výpek. Krátce provaříme a přidáme několik kapek citrónové šťávy a citrónovou kůru.
Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Zdena,
Zobrazeno 11 387x
Komentáře receptu Srnčí kýta pečená II
anonym: | sobota 27. února 2010 |
14 dni?...tak to nie...diletantsky recept...a ten masox k tomu...tak to ozaj takto moze pokazit srncie maso iba ten, co o kucharskom umeni nic nevie...hruba muka na zahustenie?...mam pocit, ze si tu niekto z nas chcel "vystrelit" | |
Zdena: | úterý 8. prosince 2009 |
opraveno (i když o hodiny asi jít nemohlo) | |
anonym: | pondělí 7. prosince 2009 |
necháme asi 14 odležet v chladnu - 14 čeho? dní? hodin? | |
anonym: | sobota 27. října 2007 |
skvělé. |
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!