Hovězí nudlová polévka s játrovými knedlíčky
Suroviny
200-250 g hovězího masa na polévku
1-2 morkové kosti
1 mrkev
1 petržel
1 menší celer
1 cibule
3 stroužky česneku
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
sůl
100 g jater
1 žloutek
1 lžička majoránky
strouhanka podle potřeby
petrželová nať nebo pažitka
domácí nudle (nebo kupované vlasové)
Postup
Maso a kosti omyjeme a dáme vařit do hrnce s osolenou vodou. Přidáme nové koření a pepř. Vaříme, dokud není maso měkké. Pak vývar přecedíme. Kořenovou zeleninu okrájíme, omyjeme, nakrájíme na nudličky nebo nastrouháme na hrubším struhadle a dáme vařit do čistého vývaru. Cibuli a 2 stroužky česneku oloupeme, pokrájíme a přidáme do vývaru. Játra naškrabeme nebo umeleme, 1 stroužek česneku oloupeme, utřeme se solí a majoránkou, přidáme žloutek a smícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou, aby vznikla hustší směs. Můžeme přidat i sníh z bílku. Z hmoty tvarujeme mokrýma rukama malé hladké kuličky. Když je zelenina měkká, přidáme knedlíčky do polévky a vaříme asi 3 minuty, pak přidáme domácí nudle (viz Přílohy - Těstoviny - Domácí nudle) nebo kupované vlasové nudle. Pokud chceme mít polévku čirou, nudle uvaříme zvlášť v osolené vodě a do polévky přidáváme až před servírováním. Libové části hovězího masa nakrájíme na kousky a vrátíme do polévky. Krátce povaříme, dokud knedlíčky nevyplavou na povrch a nudle nejsou měkké. Na talíři sypeme porce polévky omytou na nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Podle libosti můžeme do talíře přidat vyklepnutý morek z morkové kosti.
Poznámka: pro někoho je pochoutkou morek rozetřený na čerstvý chléb a posolený.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Zdena,
Zobrazeno 11 141x
Komentáře receptu Hovězí nudlová polévka s játrovými knedlíčky
Vlaďka: | čtvrtek 1. července 2010 |
Dobrý den, dnes jsem dělala polévku, podle Vašeho receptu, a jedním slovem vy-ni-ka-jí-cí..ani jsem nemusela přidávat sůl, vše bylo výborné...DOPORUČUJI!!!! | |
anonym: | neděle 18. listopadu 2007 |
diky | |
anonym: | neděle 18. listopadu 2007 |
Nevím, jestli dobře rozumím dotazu, ale polévku vařím asi ze 3 l vody, podle potřeby dolévám vařící vodu. Záleží na tom, jak silnou a hustou polévku chcete. Zpočátku dávám méně soli a podle potřeby dosoluji na závěr. | |
anonym: | neděle 18. listopadu 2007 |
omlouvam se za blbej dotaz ale na kolik litru osolene vody se ma dat varit? :) |
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!