Švestkový koláč s mákem
Suroviny
100 g hladké mouky
50 g změklého másla
1 lžíce pískového cukru
TŘENÉ TĚSTO:
65 g změklého másla
85 g moučkového cukru
3 žloutky
150 g polohrubé mouky
1 kávová lžička kypřícího prášku
1 sáček mletého máku
1 lžíce nastrouhané kůry a 1 lžíce šťávy z citronu
NA OZDOBU:
1 lžíce švestkových povidel
400 g švestek
1 lžíce pískového cukru
1/4 kávové lžičky skořice
2 lžíce červeného rybízového želé
Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Na křehké těsto prohněteme mouku s máslem, cukrem a s 1 lžící studené vody. Rozválíme a dáme do malé rozevírací formy o průměru asi 20 cm. Těsto přitiskneme, propícháme vidličkou a pečeme 7 minut.
Na třené těsto utřeme máslo s moučkovým cukrem a postupně přidáváme žloutky. Nakonec vmícháme mouku s kypřícím práškem, mák, citronovou kůru a šťávu. Upečený korpus potřeme povidly a na ně navršíme makové těsto.
Švestky umyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a rozložíme je na těsto. Cukr smícháme se skořicí a koláč posypeme. Pečeme 65 minut. Po 50ti minutách přikryjeme moučník v troubě papírem na pečení. Hotový koláč vyndáme z formy. Zahřejeme rybízové želé a štětcem švestky potřeme (stačí švestky pokapat lžičkou). Podle chuti koláč posypeme moučkovým cukrem.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Evik,
Zobrazeno 3 939x
Komentáře receptu Švestkový koláč s mákem
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!