Vánočka II
Suroviny
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
100 g másla
100 g moučkového cukru
2 žloutky
25 g droždí
hrst rozinek namočených v rumu
hrst drcených jader vlašských ořechů
hrst nasekaných mandlí
půl lžičky soli
1 vejce na potření
Postup
Do mísy nasypeme mouku, uděláme v ní důlek na do něj dáme trochu cukru a rozdrobené droždí, zalijeme trochou vlažného mléka. Počkáme, až vzejde kvásek, pak přidáme žloutky, sůl, rozpuštěné vlažné máslo, zbytek mléka a cukru. Vypracujeme hladké těsto. Přikryté utěrkou ho necháme na teplém místě kynout asi 4 hodiny. Po vykynutí do něj na vále zapracujeme rozinky a oříšky a ještě chvíli necháme kynout. Pak těsto rozdělíme na 9 stejně velkých dílků a vyválíme z nich stejné válečky. Spodní cop pleteme ze 4 válečků (nejprve prohodíme 2 krajní válečky, pak dva prostřední a opakujeme), pak cop ze 3 válečků, který usadíme na první cop (oba copy podélně uprostřed trochu promáčkneme) a nakonec smotáme poslední dva válečky a položíme je až nahoru. Na obou koncích válečky přitiskneme k sobě a špičku zasuneme pod vánočku. Troubu předehřejeme na 220.C. Vánočku dáme na plech vyložený pečícím papírem a ještě ji necháme chvíli kynout. Předtím, než ji dáme do trouby, ji celou potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými mandlemi. Do vánočky zapíchneme proti sobě špejle, aby se nerozjela. Prvních 10 minut pečeme při teplotě 220°C, pak teplotu snížíme na 160°C.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Zdena,
Zobrazeno 4 293x
Komentáře receptu Vánočka II
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!