Svatoštěpánská husa
Suroviny
1 husa (cca 3,5 kg)
500 g brambor
1 hlávka zelí
3 jablka
1 větší cibule
30 ml octa
2 malé lžičky soli
1 malá lžička kmínu
Postup
Husu očistíme a osušíme. Na povrchu i uvnitř ji osolíme a necháme v chladu odležet. Potom jí okmínujeme a dáme do pekáčku. Pokud je husa větší, můžeme jí rovnou naporcovat. Husu podlijeme vodou, dáme do vyhřáté trouby a zvolna pečeme při 180 °C. Během pečení kůži několikrát lehce propíchneme vidličkou, aby se vypeklo sádlo. Přeléváme ji výpekem.
Hlávku zelí očistíme, zbavíme košťálu a nakrájíme na nudličky. K téměř měkkému masu přidáme do pekáčku oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli, nakrájené hlávkové zelí, zastříkneme octem a okmínujeme. Asi po 10 minutách pečení přidáme dvě nahrubo nastrouhaná jablka a také oloupané a na kostky nakrájené brambory. Poslední jablko nakrájíme na plátky a obložíme jím husu. Takto připravenou směs promícháme a pečeme společně s husou ještě 20 minut.
K huse můžeme podávat kromě již uvedených brambor i knedlík.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Evik,
Zobrazeno 4 090x
Komentáře receptu Svatoštěpánská husa
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!