Kapr na černo po staročesku
Suroviny
1,5 kg kapra
4 lžíce octa
2 mrkve
1 menší celer
2 tabulky perníku na strouhání
nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citrónu
1 lžíce malinové marmelády
3 lžíce černého piva nebo červeného vína
20 g másla
5 jader vlašských ořechů
30 g rozinek
sůl
2 bobkové listy
4 hřebíčky
4 zrnka nového koření
5 zrnek celého pepře
kousek celé skořice
Postup
Očištěného kapra nakrájíme na porce, osolíme a necháme odležet v chladničce. Mezitím si připravíme základ na černou omáčku: do kastrolu dáme 1 litr vody s octem, přidáme nahrubo nastrouhanou očištěnou zeleninu, všechno koření, sůl, citrónovou kůru, pivo nebo víno a marmeládu. Vše přivedeme k varu. Vložíme kapra a stáhneme teplotu. Necháme zvolna vařit asi půl hodiny. Měkkého kapra pak vyjmeme a do základu přidáme nastrouhaný perník. Povaříme do zhoustnutí a pak omáčku propasírujeme přes jemný cedník. Do přecezené omáčky přidáme citrónovou šťávu, nasekané ořechy a spařené rozinky. Zjemníme máslem a podle chuti dosolíme . Kapra do omáčky vrátíme zpět.
Nejvhodnější přílohou jsou plátky vánočky.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Zdena,
Zobrazeno 4 903x
Komentáře receptu Kapr na černo po staročesku
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!