Kvašené okurky
Suroviny
1 kg okurek „nakládaček“
6 neoloupaných stroužků česneku
3 květenství kopru se stonkem
3 čerstvé červené chilli papričky (můžou být sušené)
2 bobkové listy
sůl
pár vinných listů
Postup
Okurky minutu blanšírujeme ve vařící vodě. Pak je naskládáme do sklenic a postupně je prokládáme nadrceným česnekem, koprem, chilli papričkami a bobkovými listy. Připravíme si nálev – svaříme vodu se solí (na 500 ml vody dáme 1,5 lžičky soli). Okurky ve sklenici zalijeme nálevem, navrch dáme vinné listy a zatížíme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém a dobře větraném místě kvasit 2 dny. Když začne kvašení, tak se nálev zakalí. A kvasný proces je dokončen, když se nálev začne očisťovat. Pak sklenici uzavřeme a uskladníme.
Okurky je možno hned konzumovat.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Evik,
Zobrazeno 12 055x
Komentáře receptu Kvašené okurky
Milanek: | pondělí 6. srpna 2012 |
Já je dělám jak je dělala už moje babička z Újezdu u Brna a předtím její babička a předtím... Vodu svařím se solí, abych vyhnal chemii. Na litr vody poctivou plnou lžíci soli, to je tak akorát. Do pětilitrovky dám na dno patičku chleba (lépe zakvasí) kopr, vinný list. Kdo nemá vinný list, může nahradit višňovým) Vše samozřejmě řádně opláchnuté a vydrbané.Okurky před pokladením do lahve propíchám silnější jehlou, aby z nich lépe unikal plyn. Dále už prokládám jen koprem (množství nepřehnat) a vinným listem. Nahoře "zašprajcuji" těmi největšími okurkami a přisypu jednu lžíci cukru, ten opět podpoří kvašení. Poté zaleji slaným lákem tak, aby bylo vše ponořené, nic nesmí ani čouhat ani plavat! Nenalévejte vrchovaté, hladina může během procesu malinko stoupnout. Dám na dobře zvolené místo, KDE SE S NIMI NEBUDE PO DOBU KVAŠENÍ HÝBAT !!! Pokud se sklenicí budete vrtět, ťukat na ni nedejbože hýbat, zpřetrháte řetězce kvasinek v nejhorším případě vám to přestane kvasit a budete mít jen slané "máčáky". Nahoře lehce překryjeme kvůli muškám. Já používám vydrbanou kulatou krabičku od másla - ideální. Když dobře zakvasí cca za tři čtyři dny seberu s hladiny bílou "mázdru" a vyhodím ji. POZOR! Nepoužívejte kov! Dřevěnou nebo umělohmotnou lžící. Doba kdy jsou už jedlé je různá, dle teploty v místě kvašení, cca 7 - 11 dní, jak kdy. Při správném zakvašení již lák (ochutnávám brčkem) nesmí být vůbec slaný, ze všeho nejvíc připomíná chutí citronovou šťávu. Přeji všem dobrou chuť a připomínám - při kvašení nehýbat nádobou! |
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!