Baklava
Suroviny
4 plátky listového těsta
450 g pistácií (lze zčásti nahradit mandlemi a ořechy)
100 g cukru krupice
1 lžička mleté skořice
na špičku nože mletého hřebíčku
225 g másla
350 g medu
případně: 100 ml pomerančové a 100 ml citrónové šťávy
alobal
Postup
Menší pekáček vyložíme alobalem a vložíme do něj 1 plát vyváleného těsta. Potřeme ho rozpuštěným máslem a dáme na něj druhý plát těsta, který také potřeme máslem. Pistácie a případně ořechy a mandle nasekáme, smícháme s kořením a ½ polovinu této směsi rozsypeme na těsto. Překryjeme dalším plátem, potřeme ho máslem a posypeme zbylou ořechovou směsí. Poslední plát potřeme máslem a touto potřenou stranou jej přimáčkneme na ořechovou směs. Vrstvy těsta nařežeme asi do 2/3 do pravidelných geometrických tvarů (čtverečky, obdélníčky nebo čtverečky) a na závěr potřeme zbylým máslem. Pečeme v troubě předehřáté na 150.C asi 45 minut do zlatohněda. Pak si rozehřejeme med (nesmí dojít až k varu), můžeme do něj přilít pomerančovou nebo citrónovou šťávu, případně obě. Medem přelijeme baklavu a dáme na hodinu vychladnout. Po vychladnutí dokrájíme a podáváme.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Zdena,
Zobrazeno 7 845x
Komentáře receptu Baklava
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!