Chlebový kvas
Suroviny
celozrnná žitná mouka
převařená voda teplá 28-30°C
Postup
Kvalitní kvas vznikne nejdříve 10. den, ale použít se dá již od 4. dne. V tom případě při přípravě chleba přidáme asi 5 g čerstvého droždí. První dny kvas páchne, ale vydržte.
1. den: V litrové sklenici (v případě potřeby použijeme sklenici o větším objemu) rozmícháme 100 g mouky ve 125 ml vody. Sklenici přikryjeme látkovým ubrouskem nebo utěrkou a necháme stát na místě teplém 21-23°C.
2. den přidáme 50 g mouky a 125 ml převařené vlažné vody, promícháme, přikryjeme a necháme na teplém místě stát.
3. den přidáme 50 g mouky a 60 ml převařené vlažné vody, promícháme, přikryjeme a necháme stát na teplém místě.
4. den a další dny podle potřeby opakujeme postup jako u 3. dne.
Již 4. den má být kvas nakyslý a vypadat jako řídké těsto. Můžeme jej uchovávat v lednici ve sklenici přikryté látkovým ubrouskem upevněným gumičkou, v tom případě 1-2x týdně odebereme 2/3 kvásku, doplníme 50 g mouky a 60 ml vlažné vody a promícháme. Můžeme jej i zmrazit – před použitím jej pak necháme povolit a rozmícháme ho s vlažnou vodou.
Doba přípravy: |
|
Doba vaření: |
|
Celková doba: |
|
Recept přidal(a) Zdena,
Zobrazeno 10 637x
Komentáře receptu Chlebový kvas
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!