Tažený závin (štrůdl)

Suroviny

280 g hladké mouky
100 ml teplé vody
2 lžíce oleje
1 lžička citrónové šťávy nebo octa
1 velké vejce
špetka soli
100 g rozpuštěného másla
asi 1 kg jablek
4 lžíce strouhanky
3 lžíce cukru krupice
vlašské ořechy
rozinky namočené v rumu
moučkový cukr na posypání

recept nemá fotografii

Postup

Do mísy prosijeme mouku a uděláme v ní ďůlek. V hrníčku rozkvedláme vejce s vodou, olejem, solí a citrónovou šťávou a směs vlijeme do ďůlku v mouce. Vymícháme pěčlivě hladké těsto, pokud je příliš suché, přidáme trošku vody, těsto musí být lesklé a nelepit se. Z těsta vytvoříme bochánek a dáme ho nejméně na půl hodiny pod nahřátý hrnec. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Aby jablka nehnědla, pokapeme je citrónovou šťávou. Těsto pak rozdělíme na poloviny. Jednu necháme pod hrncem, z druhé rozválíme na tenký obdélník, přeneseme na čistou utěrku a plát vytahujeme hřbety rukou do všech směrů tak dlouho, dokud jím dobře neprosvítá vzor utěrky. Pak plát potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou a poklademe polovinou jablek. Ze všech stran necháme asi 2-3 cm volné. Jablka poprášíme cukrem, skořicí a posypeme rozsekanými ořechy a rozinkami. Plát pak zavineme, kraje přitiskneme a posuneme pod závin. Stejně postupujeme u druhého závinu. Záviny přendáme na plechy vyložený papírem na pečení, potřeme je rozpuštěným máslem a pečeme ve vyhřáté troubě při 200.C (horkovzdušná 180.C) asi 50-60 minut. Během pečení a po upečení záviny opět potíráme rozpuštěným máslem. Hotové necháme nejméně půl hodiny vychladnout a pak je cukrujeme moučkovým cukrem.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 8 951x

Hodnocení receptu: Počet hodnotících uživatelů 7,50 (počet: 6) 7,50 6 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Tažený závin (štrůdl)

anonym: neděle 6. prosince 2009
Omlouvám se, místo pod spodní část, má být samozřejmě pak spodní část. Tim ten
závin jakoby zaletujeme.
Jo a ješte je moc dobré když tu strouhanku opražíme. Má to lepší barvu i chuť.
M.
anonym: neděle 6. prosince 2009
Lepší je když okraje zahrneme před zatočením zavinu. Tzn.že si necháme kousek
na spodní části, a po stranách, jablka dáváme tak do dvou třetin. Poté přehneme okraje, tak aby nám šly na jablíčka, pod spodní část, kterou máme volnou, a pak
už jen pomocí utěrky zavinujeme zbytek závinu.Nevznikají pak nevzhledné a tvrdé okraje, které se nakonec stejně nejí. Doporučuji jablka strouhat buď na takové ty nudličky nebo pak na plátky, ale pomocí struhátka, aby nám při zavinování netrhaly těsto. Krom toho je dobré trochu vymačkat, šťávu ještě pustí, a pokud je jí tam moc vytéká při pečení.
Přeji hodně zdaru.
Marie

Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist