Majoránka
Majoránka je vedle petrželky a pažitky tím nejznámějším a nejdůležitějším kuchyňským kořením. Používá se čerstvá i sušená, ale vždy lehce, protože má silné aroma.
Majoránka zjemňuje chuť rožněných kotlet, játrových knedlíčků, husí a kachní pečeně, vepřového, jehněčího, bramborové polévky a bramborového salátu, pokrmů z hub, masové polévky, mrkve, okurek, špenátu i kyselých smetanových omáček. Je vhodná do luštěnin, rybích salátů, na toasty a k sýrům. V dietě nahrazuje sůl, posiluje žaludek.
Pro kuchyňskou potřebu stačí tři až čtyři rostlinky, jež se lehce vypěstují ze semena. Vyžaduje výživnou lehkou půdu. Semena se vysazují v březnu do velkého květináče, bedýnky nebo záhonu. Semeno se jen lehce pokryje zeminou. Již během tří dnů klíčí, pokud je na slunném a teplém místě. V květnu se mohou rostlinky přenést na balkon či na zahradu. Majoránka nesnáší stinnou, studenou půdu, stejně tak těžkou, jílovitou. Zem okolo bylinky je třeba často kypřit a zbavovat plevele. Roste do výšky 30 – 50 cm a pozná se podle lodyhy porostlé chloupky a malých oválných listů s krátkými řapíky.
Sklízí se po celé léto. Nejlépe se odřezává časně z rána nebo pozdě odpoledne. Další sklizeň, druhá a třetí, je v září a říjnu.
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!