Majoránka

Majoránka je vedle petrželky a pažitky tím nejznámějším a nejdůležitějším kuchyňským kořením. Používá se čerstvá i sušená, ale vždy lehce, protože má silné aroma.

Majoránka zjemňuje chuť rožněných kotlet, játrových knedlíčků, husí a kachní pečeně, vepřového, jehněčího, bramborové polévky a bramborového salátu, pokrmů z hub, masové polévky, mrkve, okurek, špenátu i kyselých smetanových omáček. Je vhodná do luštěnin, rybích salátů, na toasty a k sýrům. V dietě nahrazuje sůl, posiluje žaludek.

Pro kuchyňskou potřebu stačí tři až čtyři rostlinky, jež se lehce vypěstují ze semena. Vyžaduje výživnou lehkou půdu. Semena se vysazují v březnu do velkého květináče, bedýnky nebo záhonu. Semeno se jen lehce pokryje zeminou. Již během tří dnů klíčí, pokud je na slunném a teplém místě. V květnu se mohou rostlinky přenést na balkon či na zahradu. Majoránka nesnáší stinnou, studenou půdu, stejně tak těžkou, jílovitou. Zem okolo bylinky je třeba často kypřit a zbavovat plevele. Roste do výšky 30 – 50 cm a pozná se podle lodyhy porostlé chloupky a malých oválných listů s krátkými řapíky.

Sklízí se po celé léto. Nejlépe se odřezává časně z rána nebo pozdě odpoledne. Další sklizeň, druhá a třetí, je v září a říjnu.

Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist