Yzop

Yzop , který povzbuzuje chuť k jídlu a posiluje žaludek, nám v raném středověku přinesli benediktinští mniši.

Yzop příjemně voní, chutná mírně hořce. Ke kořenění bereme mladé a jemně nakrájené listy.

Je to prastarý léčebný prostředek. Používá se také v dietní kuchyni. Pro vegetariánskou kuchyni, plněná vejce a salámy je nepostradatelný. Aromatizuje všechny druhy salátů, včetně masového. Je vhodný k vepřové griláž, hovězím závitkům a do silných polévek, jako např. fazolové nebo bramborové.

Yzop potřebuje hodně místa. Nejlépe je mu na zahradě nebo na balkóně. Ve velkém kořenáči se může pěstovat i na okně. Vysévá se v dubnu, semena se lehce pokryjí zemí. Je to nenáročná bylina, potřebuje jen vápenitou, lehkou zem a slunné místo. Jakmile se objeví první mladé lístky yzopu, je možno je sklízet. Při sušení ztrácí mnoho ze svého aroma, proto je třeba používat jen mladé a čerstvé listy. Yzop roste až do výše 1 m. Malé modrofialové kvítky jsou tak hezké, že se yzop vyplatí pěstovat i jako ozdobnou květinu.

Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist