Kerblík
Tato aromatická rostlina se svým vzhledem podobá petrželi, ale má jemnější a drobnější listy. Chutí poněkud připomíná anýz. Pochází z jihovýchodní Evropy a již Římané jím kořenili polévky. Nejlépe chutnají velmi mladé a jemné listy, sušený kerblík ztrácí své aroma.
Vysazuje se v březnu až dubnu. Buď v kořenáči na okně, v balkónovém truhlíku nebo na zahradě.Potřebuje kyprou a vlhkou zahradní půdu, mnoho slunce na jaře a v létě polostín až slunce. Kerblík můžeme sklízet již za čtyři až sedm týdnů. Aby nám tato bylinka dlouho přinášela užitek, je ji nutno každých čtrnáct dní nově vysázet. Je ji třeba hodně zalévat a půdu kolem bylinky kypřit, aby kerblík příliš brzy nevykvetl, protože kvetoucí kerblík je sice pěknou ozdobou zahrady, ale ztrácí tím aroma. Roste do výše 20 – 50 cm.
Zeleninová či bylinková omáčka a polévka jsou bez kerblíku nemyslitelné.
Kerblík patří k vajíčkům uvařeným natvrdo, do slaných omelet, rybích omáček, bylinkových másel, bramborové polévky, mletého masa, k jehněčímu a k drůbeži. Osvěžuje chuť hlávkových a míchaných salátů, tvarohových pomazánek, hrachu a rajčat.
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!