Portulák

Portulák má svěží lehce slanou chuť. Při vaření ztrácí rychle své aroma, proto by se měly nadrobno pokrájené listy přidávat jen syrové do různých salátů, bylinkových polévek a omáček. Je vhodný do okurkových a rajčatových pokrmů. Chuť brambor a portuláku se nesnáší. Dříve se požíval jako náhrada za kapary.

Portulák pochází z Asie a je mnohá staletí znám jak kuchyňská léčivá rostlina. V dubnu a květnu je možno zakoupit sazenici a zasadit ji do kořenáče, do truhlíku na balkóně nebo na zahradě. Kdo má rád chuť portuláku, měl by si rostlinu vypěstovat ze semene.

Portulák vyžaduje mnoho tepla a slunce, protože se vysazuje až v květnu, když je po pozdních mrazech. Semeno se jen lehce vtlačí do půdy. Nejlepší zem je kyprá, lehce písčitá. Již po třech týdnech můžeme sklízet první portulák. Až do květu je možno 15 – 30 cm vysokou rostlinu ořezávat. Když rostlina kvete, chutnají listy ostře a jsou tvrdé. To znamená, že vždy po třech až čtyřech týdnech musíme znovu zasévat. Kromě toho je portulák krásná rostlina s bílými až tmavě červenými kvítky. Portulák je velice bohatý na vitamíny.

Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist