Brutnák - boreč

Roste divoce na zahradách. Má listy porostlé chloupky s krátkými řapíky a modré hvězdicovité květy, jež od května do září vábí včely. Dosahuje výšky 30 - 70 cm.

Má neobyčejně osvěžující chuť, jež připomíná čerstvé okurky. Proto se vyplácí stále zasévat nová semena, aby bylo možno trhat čerstvé listy a špičky výhonků. Brutnáku se dáří také v kořenáčí na okně a na balkóně. Není vhodný k sušení, protože ztrácí příliš mnoho aroma. Nejlépe se mu daří v kypré, dobře vyhnojené a mírně vlhké půdě, semena se musí dobře přikrýt zemí (klíčí za tmy) a již za týden začíná klíčit. Je to jednoletka a potřebuje voln éa slunné místo.

Listy brutnáku chutnají po čerstvých okurkách. Proto je tato bylinka ideálním kořením do okurkového salátu, okurkového ragů s masem a do sterilovaných okurek. Patří také do každého salátu, do hlávkového zelí, zeleninového či bramborového a do studených hořčičných omáček, rajských, do bylinkových majonéž, do polévek a omáček. Zvláště pikantní příchuť dává telecím i skopovým griládám, všem sekaným masům a rožněným rybám. Je vhodný do nádivek.

Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist