Brutnák - boreč
Roste divoce na zahradách. Má listy porostlé chloupky s krátkými řapíky a modré hvězdicovité květy, jež od května do září vábí včely. Dosahuje výšky 30 - 70 cm.
Má neobyčejně osvěžující chuť, jež připomíná čerstvé okurky. Proto se vyplácí stále zasévat nová semena, aby bylo možno trhat čerstvé listy a špičky výhonků. Brutnáku se dáří také v kořenáčí na okně a na balkóně. Není vhodný k sušení, protože ztrácí příliš mnoho aroma. Nejlépe se mu daří v kypré, dobře vyhnojené a mírně vlhké půdě, semena se musí dobře přikrýt zemí (klíčí za tmy) a již za týden začíná klíčit. Je to jednoletka a potřebuje voln éa slunné místo.
Listy brutnáku chutnají po čerstvých okurkách. Proto je tato bylinka ideálním kořením do okurkového salátu, okurkového ragů s masem a do sterilovaných okurek. Patří také do každého salátu, do hlávkového zelí, zeleninového či bramborového a do studených hořčičných omáček, rajských, do bylinkových majonéž, do polévek a omáček. Zvláště pikantní příchuť dává telecím i skopovým griládám, všem sekaným masům a rožněným rybám. Je vhodný do nádivek.
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!