Tymián
Právě tak, jako jmenujeme jedním dechem petržel a pažitku, můžeme jedním dechem mluvit o majoránce a tymiánu. Tymián je právě tak oblíbeným kořením do uzenin, k vepřové, hovězí, telecí a skopové griládě, do paštik, k houbám, do zeleninových polévek, k novým bramborům, do tvarohu, ke zvěřině a drůbeži. Špetka patří k rybě na grilu, do omelet, do sýrových pokrmů, drůbežích ragú, k játrům a do telecího. Oživuje všechny bylinkové omáčky a polévky, játrové knedlíčky, šťávy k pečením, bramborový salát a čočkové, fazolové a hrachové polévky.
Tymián a saturejka společně koření mnoho pokrmů jemnou peprnou ostrostí. Do salátové mísy a k jemným zeleninám se tymián nehodí, protože potlačuje ostatní aroma.
Tymián roste do výše 20 – 40 cm. V kořenáči na okně se mu daří jen tehdy, jestliže je na velmi světlém, slunném a vzdušném místě. Lépe se mu daří na balkoně v truhlíku nebo na verandě a přirozeně na zahradě. Má určité nároky na zahradní půdu. Potřebuje teplé a slunné místo, chráněné proti větru. Zde se vyvine v malý keř, ze kterého můžeme jednotlivé klásky již od jara do podzimu ořezávat. Doba květu je asi od května do července. Klásky se odřezávají ve výši ruky nad zemí, svazují se a suší ve stínu. Koncem srpna až začátkem září můžeme ještě jednou sklízet. Tymián můžeme pěstovat na zahradě 3 – 4 roky, pak si musíme pořídit novou sazenici, protože stará nať zdřevnatí a ztrácí aroma. Do kořenáče a na balkon si můžeme vybrat také jednoletou odrůdu tymiánu, která je aromatičtější a rychleji vzroste. V kořenáči můžeme vysazovat již koncem února, na balkóně nebo na zahradě vysazujeme v dubnu. Semeno jen lehce pokryjeme zeminou. Uprostřed května odstraníme slabé rostlinky, aby se ty silnější mohly rozvíjet.
Zahradní tymián je vhodný svými růžově zbarvenými kvítky jako ozdoba. Jinak se pěstuje ještě dnes v mnohých zemích jako léčebná rostlina.
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!