Libeček
Je to zahradní rostlina, která dosahuje stáří 10 – 15 let a z níž může vyrůst keř o výšce jednoho až dvou metrů. Mnohem aromatičtější než listy jsou masité hlízy, které se po 2 – 3 letech vyhrabují, suší a jemně rozemílají.
Libeček se může vysazovat již v dubnu, ale také ještě v září. Vyžaduje poněkud vlhkou, výživnou, dobře pohnojenou půdu a slunné až pohostinné místo. Sklízejí se jen takové listy, které voní a chutnají jako celer. Je možno ho sušit, ale ztrácí tím mnoho své osobité vůně.
Vzhledem k tomu, že chuť libečku je velmi intenzivní, nemají se listy vařit společně s jídlem. Používáme-li tuto bylinkou syrovou, musí se dávat velmi šetrně a spolu s ostatním kořením. Libeček je chutný v zelenině, v drůbeži, v rybích, masových a zeleninových vývarech, ve všech omáčkách, zvláště v bešamelové a v tmavých omáčkách k pečeni, v bylinkovém másle, v marinádách, v zelených a míchaných salátech, v rýži, ve skopovém, hovězím a sekaném mase.
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!