Pepř
Chutná nejen peprně, ale pomáhá také lehce trávit těžká jídla. Co vše můžeme pepřem okořenit je všeobecně známo.
Rostlina je popínavý keř, který potřebuje tyč nebo strom, po kterém může růst do výšky. Dosahuje délky asi 6 m, třetím rokem je plodný a dožívá se stáří 30ti let. Sklízí se dvakrát do roka. Červenohnědé plody visí v jakýchsi hroznech.
Černý i bílý pepř pocházejí z jedné rodiny – černý pepř z nezralých zelených plodů, které se po otrhání suší a jsou z nich kulatá černohnědá zrnka pepře. Protože touto metodou také zasychá dužina, je černý pepř ostřejší. Bílý pepř pochází ze zralých červených plodů, které se po sklizni polévají vodou a zbavují dužiny. Bílý pepř je jemnější, ale aromatičtější než černý pepř.
Celá zrnka používáme k vaření ryb, k nakládání masa a zvěřiny, okurek a zeleniny vůbec. Zrnka pepře dáváme do mlýnku na pepř a meleme přímo na pokrmy. Je vhodný na rožněné ryby, grilované hovězí i vepřové maso a drůbez.
Prášek se musí uchovávat studený, suchý a na zvláštním místě, kde nebude ztrácet své aroma.
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!