Pažitka
Z pažitky máme užitek celý rok. Daří se jí v kořenáči na okně právě tak dobře jako na balkóně a na zahradě. Pažitka miluje slunce, vápenitou, kyprou a poněkud vlhkou půdu. Sazenice zasadíme do kořenáče, truhlíku na balkóně nebo na zahradě. Již po dvou týdnech vyrazí první výhonky. Abychom vypěstovali silné stonky, musíme mladou rostlinu v trsech přesadit, anebo dát do větších kořenáčů.
Pažitka se nemá často ořezávat. Je důležité dbát na to, aby se neořezávala hlouběji než 2 cm nad zemí. Jestliže se pažitka ořezává příliš hluboko a často, je nebezpečí, že zajde. Proto je vhodné pěstovat více rostlinek.
Pažitka má velký obsah železa a vysoký obsah vitamínu C. Používá se vždy za syrova. Pravidlo pažitky: je možno jí dávat ke všem pokrmům, k nimž se hodí cibule. Nemá se však používat k velmi jemným zeleninám, jako např. ke chřestu, mladému hrášku a fazolím, protože snadno zatlačí jemnou chuť těchto zelenin.
Vybrat podle fotografie
Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.
Vybrat recept podle fotografieKategorie
Maso (2167) |
Bezmasá jídla (686) |
Přílohy (81) |
Moučníky (1539) |
Různé (2078) |
Pro diabetiky (47) |
Grilování (75) |
Přihlášení
Recept na nejlepší české jídlo.
Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.
Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!