Moje vánočka (příprava těsta v pekárně)

Suroviny

500 g hladké mouky
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
150 g másla
3 žloutky
35 g droždí
250 ml mléka
2 lžíce rumu
nastrouhaná citrónová kůra
rozinky namočené v rumu
mandlové lupínky
špetka soli.

recept nemá fotografii

Postup

Jde prakticky o trochu těžší kynuté těsto (většímu množství tuku odpovídá i větší množství použitého droždí). Postup je mírně upravený pro přípravu těsta v domácí pekárně.
Hladkou mouku prosejeme (a opravdu to neošidíme, je to důležité pro kvalitu těsta). Mouka by měla mít zhruba teplotu místnosti. Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Mléko mírně zahřejeme, přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí, které necháme vzejít. K mouce přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, cukr, sůl a vanilkový cukr, promícháme.
Do nádoby pekárny dáme rozpuštěný tuk, mléko se vzešlým droždím, rum, žloutky. Nakonec přisypeme promíchané sypké suroviny. Zvolíme program pro přípravu těsta. Při druhém kynutí k těstu přidáme okapané rozinky (namáčeli jsme je v rumu) a mandlové lupínky, při dalším hnětení jsou zapracovány do těsta. Vznikne krásně nadýchané kynuté těsto.
Po vyjmutí těsta z nádoby domácí pekárny ho rozdělíme na 8 stejných dílů. Ze sedmi dílů uválíme dlouhé stejně silné válečky. Spodní patro vánočky upleteme ze čtyř válečků a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Uprostřed trochu stiskneme a vytvoříme tak lepší prostor pro „usazení“ druhého patra vánočky. Druhé patro vánočky pleteme ze tří válečku jako cop, položíme na první patro a opět podélně uprostřed hranou dlaně trochu promáčkneme. Poslední díl těsta rozdělíme na dvě stejně velké části, vyválíme dva tenčí válečky, ty zkroutíme a položíme na vrch vánočky. Okraje na konci podložíme dospod. Takto připravenou vánočku přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple ještě asi ½ hodiny kynout. Poté ji pečlivě potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Vánočku pečeme pomalu v troubě vyhřáté asi na 170 st. C . Trvá to zhruba hodinu.
Rady pro přípravu vánočky:
- pokud se vám do pečení nechce, tak to nedělejte a vánočku si radši kupte
- použijte kvalitní mouku a dbejte, aby nebyla „studená“
- místo rozinek a mandlových lupínků můžete použít třeba nasekané sušené meruňky, sušené brusinky, ořechy, slunečnicová semínka
- pokud si nejste jisti, jak se plete vánočka, nejdříve se na to někde podívejte
- pokud máte pocit, že se vrchní pletenec vaší vánočky trochu sváží ke straně, můžete ho „přidržet na místě“ zapíchnutou špejlí nebo párátkem.

Doba přípravy:
Doba vaření:
Celková doba:

Recept přidal(a) ,
Zobrazeno 1 873x
Zdroj: ceskahospodynka.cz
Hodnocení receptu: Počet hodnotících uživatelů 10,00 (počet: 1) 10,00 1 10
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
čím více bodů, tím lepší recept

Komentáře receptu Moje vánočka (příprava těsta v pekárně)


Vybrat podle fotografie

Nevíte co uvařit? Najděte si recept podle fotografie.

Vybrat recept podle fotografie

Online kuchařka v mobilu

Nyní na Google Play Získat na App Store Získat od Microsoftu

Kategorie

Přihlášení

:
:

reklama
Svíčková na smetaně

Recept na nejlepší české jídlo.

Recepty

Nejlepší recepty pro vaše vaření na Receptuj.cz.

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

TOPlist